Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

3 Σεπ 2017

Στον Κυριάκο Κουτάκη που ο εισβολέας έκαμψε.


Αρχηγέ,

Ήταν Δευτέρα μεσημέρι, ακόμα δεν είχα συντονιστεί στου Ρέθυμνου τη συχνότητα, φρεσκοφερμένος, σε συναντώ  με το σιέλ Vespaκι. Σταματάς να με καλωσορίσεις και να μάθεις νέα μου. Στην όψη δείχνεις να αντέχεις στωικά τα ανίατο μαρτύριο μα φανερά αποκαμωμένος στη ψυχή. 
Δεν κατάφερα να περάσω από το σπίτι τούτη τη φορά. Η Άννα, που σ έβλεπε  τακτικότερα, μου λέγε  τη ρουτίνα σου, ίσαμε το πρωί σήμερα, που στην εντατική, από χτες (23/8), πάλευες  τον  κερατά τον εισβολέα που σε κρούβει. Χαίρομαι  που σ αποχαιρέτησα όρθιο.

Την πρώτη μάχη της επάρατου την κέρδισες  με κόπο, παλληκαρήσια. Όλα έδειχναν ιστορία, όταν ύπουλα ξανατρύπωσε ο εισβολέας, για να σε αποκαρδιώσει, λυγίσει φανερά.

Θυμάμαι, γύρω στο  ’76-‘77, όταν τα λυκόπουλα της  2ης αγέλης  μας μάζευες , παλιός πρόσκοπος, αγέρωχος  νέος βαθμοφόρος, κομψός πιτσιρικάς, όπως πάντα,  με την σένια τσακισμένη  στολή. 
Ούτε δυο χρόνια μετά, στα βιαστικά, βρίσκομαι μικρός, στο πόδι σου στα μικρά, με σένα στο Βέλγιο για σπουδές, ν αλληλογραφούμε, να σου στέλνω αναφορά, να μου στέλνεις κουράγιο, να τα καταφέρω με τα  λυκόπουλα, που στο δρόμο, αυγάτισαν στα 40 στο κύκλο της  αγέλης.
Ο χρόνος σαν σε γύρισε ορεξάτο,ξαναβάλαμε όλοι μαζί  μπροστά, τον προσκοπισμό στην πόλη που είχε λαχανιάσει τα χρόνια πίσω .

Στα κατοπινά της νιότης τα χρόνια, με το δικό σου ρωμαλέο αυτοκινητάκι , όλους μας γυρόφερνες  στη βόλτα, όπου η ψυχή μας έκανε γούστο, μπροστάρης πάλι στις πρώτες περπατησιές  μας, στο Ρέθυμνο που ξυπνούσε το ΄80 κι άναβε διάπλατα τα φώτα στην εξέλιξή του και  δικής  μας.

Συνέβαλες καταλυτικά, με το ταλέντο, τον ακάματο εθελοντισμό σου,  να γιγαντωθεί, να λάμψει η προσκοπική ιδέα στο Ρέθυμνο, αποτελώντας σύμβολο-ρεκλάμα της, γαλουχώντας  γενεές με  χαρούμενους νέους ακόλουθους, τα παιδιά μας, με τους παλαιότερους  κοινωνούς –συνοδοιπόρους  στις δράσεις σου. 

Πρόσκοπος πάντα  στη ζωή, μπροστά του σκοπού, έσω έτοιμος  σ ότι  κι αν σου ανατέθηκε.
Είναι βέβαιο, πως η πεζή Ρεθυμνιακή καθημερινότητα σ αναζήτησε γοερά, όταν η καρικατούρα  της  αδούλευτης δημοσιοϋπαλληλικής κινητικότητας  σε  ξέβρασε  παράλογα, σε  άλλο άσχετο πόστο.
Το «… Τεχνική υπηρεσία Ρεθύμνου καλημέρα σας …» σίγησε, αφήνοντας,  εκτός από την  πίκρα σου, το κενό του μοναδικού, αθόρυβου, λιτού, άμεσου  τρόπου σου να κινητοποιείς συστηματικά το δημοτικό σύστημα, υπέρ και για το δημότη, σ όποιο μικρό ή μεγάλο θέμα έφτανε στα χέρια σου, δημιουργώντας καθημερινή προστιθέμενη αξία για όλους.

Κι όμως !  μοναξιά στη ψυχή σου ασυμβίβαστε, ρομαντικέ ντεληκανή! καλέ φίλε Κυριάκο  ! 
Σαν να πρόσμενες  ν αλλάξει ο χρησμός  της ταλαιπώριας, να συναντηθείς  με τις επιθυμίες σου. Σαν να γύρευες  με μανία την αλληλεπίδραση του καλού, που απλόχερα πρόσφερες, που σπανίζει στο καιρό μας . Ασυναίσθητα μου έρχεται  να  φωνάξω  παράλογα … ΚΡΑΤΗΣΟΥ  ΑΡΧΗΓΕ!  Λες και τον εισβολέα κάμπτουν  ηρωισμοί.

Θυμήσου όπου πας, στιγμές χαράς,στιγμές χαράς μαζί με μας, στον κύκλο της πυράς
Τα πουλιά τραγουδούν μαζί μας,παιζουν τ άσστρα ,με το φως,την πρωινή την προσευχή μας χαιρόταν κι ο Θεός
Περιπέτειες ωραίες, αναμνήσεις ζωηρές,ονείρου σκιές, φιλίες νέες,αγνές,χρυσές,γερές
Θυμήσου όπου πας, στιγμές χαράς,στιγμές χαράς μαζί με μας, στον κύκλο της πυράς.

Ο αρχηγός ( ο Πολικός ) αναχωρεί από τη πυρά !   
Λήξη  πυράς – Κατάκλιση !                                                       
Στο καλό Αρχηγέ ! Να χεις την ένια μας εκεί !


Στέλιος Νικ.Γαβαλάς                 
3 Σεπ  2017 

ΥΓ
Γράφτηκε στις 24/8/17 τη μέρα που έκλαψα,αποχαιρετώντας σε
Τον πάλεψες τον άτιμο, 8 μέρες ακόμη.
Φωτογραφικό αρχείο Αντώνη Καλοτεράκη, Μιχάλη Λαγουδάκη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα είναι τη Δευτ 4 Σεπ 2017 
στις 5.00μμ στους 4 Μάρτυρες.
Η σωρός του θα είναι στην εκκλησία από τις 3.00μμ

2 σχόλια:

  1. Τι ήταν κι αυτό Πόσο καλό παιδί Πόσο ευγενικό Δεν μπορώ να το πιστέψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά σοκαρισμένος δυστυχώς δεν το ήξερα.
    Ο Κυριάκος ήταν πραγματικά σπάνιος άνθρωπο καλοσυνατος, λιτός και πάντα ταπεινός. Πάντα με τον καλό τον λόγο και με συμβουλές και προτροπές στα προτα μου βήματα σαν βαθμοφορος δυστυχώς δεν τον γνώρισα τόσο καλά όσο θα ήθελα γιατί η ξενιτιά των σπουδών μου έγινε μόνιμη.
    Καλό σου ταξίδι Αρχηγέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή