Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

8 Ιαν 2012

Oδηγώντας με τη #Vipassana.


Όταν άρχισα ν αντιλαμβάνομαι τον κόσμο εκατομμύρια γιατί; άρχισαν να με κυριεύουν για τα πάντα γύρω μου.
Όποτε οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές ή άκουγα το αδιανόητο στ αυτιά μου ''... γιατί έτσι '' πάντα θύμωνα, αναζητώντας με περισσότερη επιμονή τις απαντήσεις.
Η ζωή μου στοιχειώνεται από ''γιατί'',επειδή όσο απαντιούνται, τόσο γεννιούνται περισσότερα,για τα πάντα.
Παρηγοριά μεγαλώνοντας βρήκα στην επιστημονική αλήθεια ,όπου καθετί ορίζεται, τεκμηριώνεται,αποδεικνύεται πειραματικά και αντέχει στη βάσανο της αμφισβήτησης στέρεα.

Η απόλυτη κυριαρχία του άκρατου καταναλωτισμού, ως ύψιστη κ μοναδική αξία στο δυτικό μοντέλο ζωής, με αποτέλεσμα τη τελευταία μεγάλη παγκόσμια κρίση, κρίση κυρίως αξιών και κατόπιν οικονομική, πυροδότησε περισσότερο την αμφισβήτηση μου σε αυτό το τρόπο του ζείν.
Αμφισβήτηση όχι μόνο των κυρίαρχων αξιών στο βασίλειο του εγωισμού, όπου καταξίωση κ τιμωρία είναι η μοναξιά, έπαθλο κ ποινή η περιθωριοποίηση, αλλά παρεπόμενα και στους τρόπους με τους οποίους έχουν μάθει οι σύγχρονοι άνθρωποι να προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους ή αυτές που νομίζουν για ανάγκες τους.

Από παρακίνηση φίλης, συμμεριζόμενης και αλληλέγγυας των κοινών αγωνιών μας, μου συνέστησε να παρακολουθήσω ένα 10ήμερο σεμινάριο διαλογισμού Vipassana, που διοργανώνει ο #Ελληνικός Σύλλογος Vipassana, πράγμα που και η ίδια είχε πράξει στο παρελθόν.
Δύσπιστος στη αρχή, μετά από τις διαβεβαιώσεις της, ότι τίποτα δεν θα δώ που να μην είναι τεκμηριωμένο στη πραγματικότητα, αλλά και μετά από τη παρακολούθηση ντοκυμαντέρ, για την εφαρμογή και τα οφέλη της μεθόδου,στους φύλακες και φυλακισμένους, στις φυλακές Τιχράρ στο
Ν. Δελχί στην Ινδία, παρακολούθησα την 10ήμερη εκμάθηση της τεχνικής από 28 Δεκ έως 8 Ιαν 2012, στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου στα Σφακιά.

Νόμιζα ότι ξέρω να οδηγώ, περηφανευόμουν ότι κατέχω τον τρόπο να ταξιδεύω, να διαχειρίζομαι επαρκώς τη πραγματικότητα,ότι έχω εμπειρίες,μέχρι που μου ζήτησαν, μετά από εκπαίδευση, στην συγκέντρωση κ επίγνωση της αναπνοής,της φυσικής μου αναπνοής, να οδηγήσω το νού μου, στην ανακάλυψη των αισθήσεων κάθε σημείου του σαρκίου μου, επιδερμικά και εσωτερικά .

Το μυαλό μου! Το μυαλό μας! 
Αυτό το ανυπότακτο, ναρκισσιστικό άλογο στο καλπασμό,με ευλυγισία μαϊμούς, δύναμη ελέφαντα και αγριάδα τίγρης, ταξιδεύει όπου και όπως αυτό θέλει,με οδηγό την επιθυμία, τον πόθο για την τυφλή απόλαυση.
Που κλωτσάει και βρυχάται ή θρηνεί σπαρακτικά αποστρεφόμενο τη δυστυχία.
Αυτό που πάντα αναπολεί, γελώντας ή κλαίγοντας, το παρελθόν ή ονειρεύεται και σκαρώνει παραδείσιους μέλλοντες χρόνους.
Αυτό το νού, που κυνηγά την ευτυχία, στη τυφλή κατανάλωση αισθήσεων και πραγμάτων, που δυστυχεί στην έλλειψη ή στην πρόσβαση στα παραπάνω, όταν η πρόσβαση δεν είναι αυτή που νομίζει ότι του αξίζει, για τις ανάγκες που το έχουν εκπαιδεύσει να νομίζει ότι έχει.
Να οδηγήσω το νού μου, ν αποκτήσει επίγνωση, του τι και πώς αισθάνεται το σώμα μου, κάθε στιγμή, ρεαλιστικά,σήμερα,στο παρόν.
Νούς που θα στέκεται, ΑΤΑΡΑΧΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ,σε κάθε χονδροειδή αίσθηση αποστροφής ( λχ πόνο,πίκρα,φαγούρα ), αλλά και κάθε αίσθηση πόθου (λχ ανατριχίλα) με επίγνωση της προσωρινότητας,ότι έρχονται κ παρέρχονται.
Με οδηγό λχ το αίσθημα του πόνου, όταν σε ακινησία το σώμα ,στη στάση οκλαδόν, να αρχίζει ο νούς,να σκάβει στο λάκκο του ασυνείδητου νου, για να βγάλει και να πετάξει κάθε παλιά στοιβαγμένη ανάμνηση πόνου και δυστυχίας του παρελθόντος .
Με οδηγό κάποιο αίσθημα ευχαρίστησης, κάπου στο σώμα να βρεί και να εξολοθρεύσει ο νούς, κάθε παλιά σωρευμένο συναίσθημα τυφλού πόθου ή εξάρτησης.
Η τεχνική της Vipassana βέβαια, δεν αποσκοπεί μόνο σε εξαγωγή τυφλού πόθου και δυστυχίας του παρελθόντος, αλλά και τη καθημερινή ΑΤΑΡΑΧΗ,επιτυχημένη διαχείριση αντίστοιχων καθημερινών απειλών, τυφλού πόθου και δυστυχίας.
Όλα αυτά που περιγράφω πριν, δεν στα προσφέρει η τεχνική θεωρητικά, στα λόγια, αλλά αποδεικνύει, μέσα από πολύωρη καθημερινή άσκηση,του σώματος σε στάση οκλαδόν, συγκέντρωσης του νού, μέσω της φυσικής αναπνοής του καθένα ασκούμενου, στις αληθινές αισθήσεις του, δικού του σώματος, τη στιγμή της άσκησης .

Η εκμάθηση της τεχνικής ασκείται καθημερινά για 10 ημέρες,ομαδικά μαζί όλοι οι μαθητές, ή μεμονωμένα στα δωμάτιά τους ,με πρόγραμμα που ξεκινά στις 4.00 το πρωί και τελειώνει στις 9.00 το βράδυ, με παύση στις 6.30-8.00πμ για πρωινό, μία 2ωρη παύση για χορτοφαγικό γεύμα στις 11.00πμ και ωριαία στις 5.00μμ για τσάι κ φρούτο, καθώς και ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα.
Κάθε μαθητής-τρια παίρνει 10ήμερο όρκο σιωπής,ότι δε θα σκοτώσει,κλέψει,πει ψέματα,κάνει sex ή χρήση τοξικών ουσιών.

Τυπικός κοινωνός του δυτικού μοντέλου ζωής,έπρεπε να εκπαιδεύσω το μυαλό μου να διαχειρίζεται τις ανάγκες του διαφορετικά,αλλά και να απαλλαγεί από τα βαρίδια που σώρευσε για χρόνια και κουβαλούσε.
Ανακάλυψα τόνους θυμού και θλίψης που έβγαλα ή πρέπει να βγάλω έξω αλλά και πρέπει να μάθω
ν αποκρούω στις καθημερινές απειλές νέας σώρευσης.
Η αληθινή Vipassana βέβαια δεν είναι τόσο αυτή του ''δοκιμαστικού σωλήνα'' των ελεγχόμενων συνθηκών της 10ήμερης εκμάθησης,όσο η άσκησή της στη καθημερινότητα,η επίμονη αντίσταση στις μολύνσεις του καθημερινού τοξικού περιβάλλοντος ,η επιτυχημένη επιβίωση, η εξέλιξη στην αληθινή ευτυχία.

Ευχαριστώ το Κώστα και τη Klaudia καθώς και την ομάδα των παλιών μαθητών-εθελοντών, που ανέλαβαν την άψογη οργάνωση,καθημερινή υποστήριξη των αναγκών μας, για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου,υποσχόμενος προσπάθεια μελλοντικής,αντίστοιχης ανταπόκρισης.

Μια τεχνική που ξεκίνησε να ασκείται στην Ινδία 2500 χρόνια πριν απλή, λιτή, απέριττη, αληθινή, επίκαιρη όσο ποτέ μας δείχνει το μονοπάτι.
Μακάρι να το διαβούν όλοι.
Μακάρι να βιώσουν όλα τα πλάσματα του κόσμου αληθινή γαλήνη κ ευτυχία.

Χρήσιμες διευθύνσεις : http://www.gr.dhamma.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου